Libyan Lamb White Bean Stew طبيخة الفاصوليا باللحم الليبية

Libyan Lamb White Bean Stew طبيخة الفاصوليا باللحم الليبية

Scroll down for English post
طبيخة الفاصوليا البيضاء بلحم الضأن على الطريقة الليبية من الأطباق اللذيذة والمفيدة خاصة في برد الشتاء، عندما كنت بليبيا تذوقتها بإحدى المطاعم وأعجبتني جداً وقررت أن أعدها بالبيت ونجحت الوصفة وها هي بين أيديكم لكي تحضروها، ما يميزها هو لحم الضأن لما يضيف من طعم طيب للطبخة، أتمنى أن تعجبكم :)
نصيحة الوصفة:
1- عند سلق الفاصوليا البيضاء والبقوليات عموماً، يفضل أن تكون على حرارة هادئة بحيث تغلي بشكل هادئ حتى لا تتحرك كثيراً وتتكسر وتتقشر أثناء السلق.
2- يمكن تقليل وقت سلق وطهي الفاصوليا والبقوليات عموماً باستخدام قدر الضغط.
3- يمكن إضافة البقدونس في نهاية الطهي أو عند التقديم.

الوصفة تكفي: 2 إلى 3 أشخاص
وقت التحضير: 10 إلى 12 ساعة
وقت الطهي: 3 إلى 4 ساعات

"Tabeekhet Fasolya Bellahm" as called in Libya, is lamb white kidney bean stew, it's very delicious and perfect in cold weather; when I was in Libya I had it at a restaurant and I loved it! I wanted to make it at home and it was very tasty, and I'm now sharing it with you to enjoy that warming dish as I did, lamb meat is what gives it the unique delicious taste. I wish you like it! :)

Recipe tips:
1 - When you cook white beans and legumes in general, you simmer not boil it, as boiling causes peeling and breaking the beans.
2 - You can reduce the cooking time by using a pressure cook.
3 - You can add parsley to the pot at the end of cooking or when serving .

Serves : 2 to 3 people
Prep. time : 10 to 12 hours
Cooking time : 3 to 4 hours



Scroll down for English recipe
المقادير:
200 جم من الفاصوليا البيضاء
1 ثمرة بصل مقطعة
500 جم من لحم الضأن
2 ملعقة طعام زيت عباد الشمس
3 ملعقة طعام معجون الطماطم
1 كوب عصير طماطم
1 ملعقة شاي كركم
1 ملعقة شاي بودرة الفلفل الحار (حسب الذوق)
1 ملعقة شاي كمون
الملح حسب الذوق
1 1/2 لتر ماء
1/3 كوب بقدونس مفروم خشن
بصل للتقديم (اختياري)

الطريقة:
1- نغسل الفاصوليا وننقعها في ماء من الليل للنهار أو حوالي 10 إلى 12 ساعة مع تغيير الماء باستمرار من وقت لآخر كلما استطعنا.





2- بعد نقع الفاصوليا نشطفها ونضعها بإناء على حرارة عالية وبمجرد أن تغلي نهدئ الحرارة بحيث تغلي بهدوء بفقاعات صغيرة ونتركها تنضج حوالي ساعة ونصف أو أكثر.





3- بإناء آخر على حرارة متوسطة نضع الزيت والبصل ونقلب لثلاث دقائق ثم نضيف معجون الطماطم ونقلب دقيقة.





4- نضيف اللحم والتوابل ونقلب لثلاث دقائق ثم نضيف مقدار الماء، وعندما يغلي نهدئ الحرارة متوسطة لهادئة ونترك اللحم ينضج ساعة تقريباً.





5- بعد نضج اللحم والفاصوليا نصفي الفاصوليا ونضيفها للحم ونقلب ونتركها تنضج أكثر وتتشرب طعم المرق حوالي 90 إلى 120 دقيقة، حتى تصبح طرية وتكتسب طعم التوابل.




6- تنقل طبيخة الفاصوليا باللحم لطبق التقديم وترش بالبقدونس الطازج، وتقدم مع الأرز أو الطبق المفضل وبالهناء والشفاء :)

Libyan Lamb White Bean Stew طبيخة الفاصوليا باللحم الليبية

Ingredients:
200 gm white kidney beans
1 onion, chopped
500 gm lamb chops
2 tbsp sunflower oil
3 tbsp tomato paste
1 cup tomato juice
1 tsp turmeric
1 tsp chili pepper powder (to your taste)
1 tsp cumin  
Salt to taste
1 1/2 L water
1/3 cup coarsely chopped parsley
Chopped onion for serving (optional)

Directions:
1 - Rinse the beans and soak in water overnight, or about 10 to 12 hours, changing the water from time to time whenever you could.
2 - When done, place the beans in a pot on high heat, once boiled, lower the heat to let it simmer, let cook for about 90 minutes.
3 - Place a pan over medium heat, add the oil and onion, stir for three minutes, then add the tomato paste and stir for a minute.
4 - Add the meat and spices, stir for three minutes, then add the water, once it starts to boil, lower the heat to medium-low and let simmer and cook for about an hour.
5 - When the lamb and beans are cooked, strain the beans and add to the meat, and let cook and absorb the taste of the broth for about 90 to 120 minutes, until tender and gaining the taste of the spice .
6 - Sprinkle with parsley and serve the lamb white bean stew with rice or your favorite side dish, and... Bon Appétit :)

Comments