Spinach and Feta Borek بوريك السبانخ التركي

Spinach and Feta Borek بوريك السبانخ التركي

Scroll down for English post
وصفة اليوم هي إحدى الوصفات التركية الشهية والشهيرة برمضان، بوريك أو برك السبانخ، عبارة عن فطيرة من الجلاش المحشية بالسبانخ وجبن الفيتا ومرشوشة بالسمسم وحبة البركة. وصفة مغذية وسهلة الإعداد للغاية!

نصيحة الوصفة:
1- ننتبه للملح حيث إن جبن الفيتا مملح فلا نضيف الكثير من الملح للسبانخ وخليط البيض.
2- يمكن أن نحفظها بالفريزر بعد أن تبرد ونسخنها بفرن ساخن وقت آخر قبل التقديم.

الوصفة تكفــي: 8 أشخاص
وقت التحضير: 10 دقائق
وقت الخبـــــز: 20 دقيقة تقريباً
I'm sharing with you today a delicious dish from Turkey, it's served as a brunch or appetizer, and it's one of the most popular dishes in Ramadan! Try to make this nutritious easy recipe and you'll love it!

Recipe tips:
1- Be careful when adding salt to the filling and the egg mixture as the cheese is salty.
2- It could be stored in the freezer after it's cooled down, and reheat it in a hot oven some other time before serving.

Serves: 8 people
Prep. Time: 10 minutes
Cooking Time: 20 minutes approx.

Scroll down for English recipe
المقادير:
عبوة من أوراق الجلاش
1 حبة بيض
1/3 كوب زبادي
1/3 كوب حليب
3 ملعقة طعام زيت زيتون
ملح وفلفل
1 ملعقة طعام سمسم
1 ملعقة طعام حبة البركة أو الحبة السوداء

للحشوة:
أقل قليلاً من نصف كيلو سبانخ طازجة أو 400 جم مجمدة
1 بصلة كبيرة مقطعة
2/3 كوب جبن فيتا مقطع
1/2 ملعقة شاي رقائق الفلفل الحار
3 ملعقة طعام زيت زيتون
ملح وفلفل 

الطريقة:
1- نسخن مقلاة على حرارة متوسطة ونضع البصل مع زيت الزيتون ونقلب حتى يصبح البصل شفاف اللون.

2- نضيف السبانخ مع رشة صغيرة من الملح ونقلب حتى تذبل.


3- ننقلها لطبق ونتركها تبرد ثم نضيف لا جبن الفيتا ورقائق الفلفل الحار.

4- نخلط البيض مع الحليب والزبادي زيت الزيتون والقليل من الملح والفلفل.
5- نسخن الفرن على حرارة 180، وندهن صينية بالزيت ونفرد رقاقتين من الجلاش بشكل عشوائي وباستخدام الفرشاة ندهنهم من خليط الحليب والبيض.


6- نضع رقاقتين من الجلاش مع ترك الأطراف خارج الصينية وندهنها من خليط البيض مرة أخرى، وهكذا هكذا ننتهي من نصف رقائق الجلاش أو أكثر من النصف بقليل.


7- نفرد الحشوة بالتساوي على أوراق الجلاش، ثم نثني الأطراف فوق الحشوة.


8- ندهن خليط البيض ونكمل فرد باقي رقائق الجلاش فوق الحشوة رقاقتين ثم ندهن من خليط البيض إلى أن ننتهي وندهن وجهها بالخليط أيضاً ثم ترش بالسمسم وحبة البركة وتقطع حسب الرغبة.




9- ندخلها الفرن حتى تنضج ويحمر الوجه وتقدم بالهناء والشفاء :) 

Ingredients:
1 package of filo pastry
1 egg
1/3 cup yogurt
1/3 cup milk
3 tbsp olive oil
salt and pepper to taste
1 tbsp sesame seeds
1 tbsp black seeds
For the filling:
About 400g spinach, fresh or frozen
1 large onion, chopped
2/3 cup feta cheese, cubed
1/2 tsp chili pepper flakes
3 tbsp olive oil
salt and pepper to taste

Directions:
1 - Preheat a pan over medium heat and place the onion and olive oil, and stir until translucent.
2- Add the spinach with a pinch of salt and pepper, and saute.
3 - Transfer the spinach to a bowl and let it cool, then add the feta cubes and chili flakes.
4 - Mix the egg with the milk, yogurt, olive oil and a pinch of salt and pepper.
5 -  Grease an oven tray with oil and spread two sheets of filo pastry randomly like the photos above, then brush with the egg mixture.
6 - Add two layer of filo sheets leaving the edges at the sides of the tray, and again brush with the egg mixture, repeat until you finish half o a little more than half of the filo pastry.
7 - Spread the filling evenly over the filo pastry layers, fold the edges over the filling, and brush with the egg mixture.
8. Again add two sheets of the filo pastry, brush, until you're done and brush the top, then sprinkle sesame and black seeds on top, then cut as desired.
9 - Into the oven for 20 minutes or until it's golden, serve, and... Bon Appétit :)


Spinach and Feta Borek بوريك السبانخ التركي

Comments